Aanschaf

Er is momenteel erg veel vraag naar honden. Malafide fokkers springen hier op in waardoor er veel honden gefokt worden waarvan de ouders niet gezond zijn of onder erbarmelijke omstandigheden leven. Daarnaast worden er ook veel honden uit het buitenland geïmporteerd die gevangen zijn op straat.

Honden uit het buitenland mogen pas op de leeftijd van 15 weken in Nederland geïmporteerd worden. Dat heeft te maken met het feit dat in het buitenland hondsdolheid heerst en pups beneden de 12 weken niet ingeënt kunnen worden tegen hondsdolheid omdat die vaccinatie dan nog niet werkt op die leeftijd.
Helaas worden pups via broodfokkers naar Nederland gehaald waarbij gelogen wordt over de leeftijd om deze regels maar te kunnen omzeilen. Daarnaast kloppen bij deze honden de vaccinaties vaak niet omdat in het buitenland andere regels gelden dan hier. Hierdoor lopen we het risico dat pups op jonge leeftijd overlijden aan besmettelijke ziekten.

Het kopen van een hond is iets waar je heel goed over na moet denken. Een hond koop je voor meerdere jaren (vaak tussen de 8 en 15 jaar). In die tijd kan er heel veel in je persoonlijke situatie gaan veranderen. Past de hond bij al die situaties? Wil en kun je die verplichting aangaan?

Veel honden uit het buitenland worden ziek of ontwikkelen gedragsstoornissen. Angst en agressie zijn veel voorkomende problemen bij deze honden. En daarnaast ook gezondheidsproblemen die kunnen leiden tot afwijkingen waaraan honden uiteindelijk kunnen overlijden.

Bij de aanschaf van een hond is het belangrijk goed na te denken over:

  • Waar koop ik op een verantwoorde wijze een hond?
  • Wil ik een pup of al een wat oudere hond?
  • Hoe groot mag de hond worden?
  • Moet de hond overweg kunnen met kinderen?
  • Hoeveel tijd kan en wil ik aan de hond besteden?
  • Wat wil ik met de hond gaan doen?
  • Wat voor een eigenschappen moet de hond hebben (waken, spelen, jagen etc.)?
  • Past de hond die ik op het oog heb bij mij en mijn persoonlijke situatie?

Helaas komt het regelmatig voor dat mensen een hond uitzoeken omdat hij er wel leuk uit ziet. Of omdat ze iemand kennen die ook zo’n hond heeft en die heel leuk is. Maar een hond heeft ook een achtergrond (het ras, afkomst) en een karakter waar rekening mee gehouden moet worden. Geen enkele hond is hetzelfde.

Ook zijn er mensen die een hond in een opwelling kopen en op een zondag naar een “fokker” gaan waar je direct een hondje mee kunt nemen. Een goede fokker zal dat nooit doen! Die bekijkt eerst heel goed of de hond die u voor ogen heeft qua karakter en qua wensen bij u past. Pas na een passende match zal de hond aan u toegewezen worden.

Het is verstandig om voordat u een hond gaat aanschaffen goed na te denken over de vragen die hierboven gesteld zijn. Past een hond dan nog steeds in uw wensen en persoonlijke situatie ga dan op zoek naar een ras wat pas bij uw wensen.

Ik kan u helpen bij uw zoektocht naar de juiste hond die past bij u.

Met uw wensen gaan we samen bekijken wat voor u een verstandige keuze zou zijn. Daarnaast gaan we op zoek naar een goede fokker die u een kwalitatief goede hond kan leveren.

Door goed na te denken over uw keuze wordt de kans dat een hond herplaatst moet worden aanzienlijk kleiner. Maar belangrijker nog wordt de kans groter dat u het hele leven van de hond kunt blijven genieten!